Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Depiction needless description..

Κυριακή 10 Μαΐου 2009



Marcel Duchamp και Ektoras Binikos

Όταν η τέχνη φτάνει σε τέτοιο βαθμό (αυτό)αναφορικότητας, που να αποκτά συνείδηση της ιστορικότητας της, φτάνουμε στην Νταντονική ρήση του "τέλους της τέχνης". Ή μήπως πρέπει να μιλάμε για μια νέα αρχή...;

6 σχόλια:

Kert

dadaism..respect!όταν η τέχνη αποτραβιέται από τον στενό της κύκλο και ξεχυλώνει το πλαίσιο του τι "εστί τέχνη"..
τα σέβη μου :D

madlen

:D Ακριβώς όπως το είπες...ξεχειλώνει, σε βαθμό που τα πάντα να μπορούν να είναι τέχνη!! Και προσωπικά το βρίσκω ανακουφιστικό και άκρως ανανεωτικό να διανοίγει τόσο η τέχνη τα πέπλα της.

Άνταποδίδω τα σέβη με μια ερώτηση..
Η street art πέρα από το να χρησιμοποιεί κτίρια και κάθε λογής δημόσια μέρη ως τον απέραντο καμβά της, εμφανίζει σημάδια αυτοαναφορικότητας; (π.χ. graffiti που να αναφέρονται εμμέσως ή και άμεσα σε άλλα graffiti)

Kert

Χμ..Έξυπνη ερώτηση, αλλά πολύ μεγάλο θέμα για να το αναπτύξω σε ένα comment. Οπότε, υπόσχομαι να το επεξεργαστώ και να επιστρέψω με λινκ για το blog μου. Κάνε μου μόνο μια διευκρίνιση: όταν λες "αναφέρονται" το εννοείς κυριολεκτικά (δλδ ως αναφορά του ενός στον άλλο? γιατί η αυτοαναφορικότητα έχει άλλη σημασία στην συγκεκριμένη δραστηριότητα, δλδ μπορεί να αναγνωστεί μόνο από τους ίδιους τους συμμετέχοντες) ή εννοείς "φέρονται κατά"?
:D

madlen

φυσικά και να το επεξεργαστείς για να διαφωτίσεις και μένα!
μέσα από το graffiti τους να παραπέμπουν σε έργο άλλου graffita ως ένος είδους σχόλιο. είτε αρνητικό είτε θετικό. Αυτό που λες για την ανάγνωση μόνο από τους ίδιους τους συμμετέχνοντες είναι σωστό, αλλά θα μπορούσε να αναφέρονται σε πιο ευρέως γνωστά graffiti (για παράδειγμα banski). Δεν ξέρω...λέω..και συνάμα ρωτάω κάποιον που φαίνεται να έχει ασχοληθεί με τον εν λόγω κλάδο! :D

Kert

παραπομπή ή σχόλιο? αν καταλαβαίνω καλά τι εννοείς, μιλάς για αισθητική θύμιση? αν όντως thats the case, τότε ο εκάστοτε καλλιτέχνης παραπέμπει συχνά σε γνωστά παραδείγματα (είτε από την graffiti κουλτούρα είτε από την "επικρατούσα") γιατί με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να πετύχει το στόχο του: να κεντρίσει την προσοχή..
χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι ήδη από της απαρχές του graffiti(αρχές'80) χρησιμοποιήθηκε η κονσέρβα του Warhol. Πιο πρόσφατα παραδείγματα αντλούν έμπνευση από σύγχρονες διαφημίσεις και λογότυπα κτλ.
Αν δεν κατάλαβα σωστά, εδώ είμαστε πάλι...

madlen

Πολύ σωστά κατάλαβες!! αισθητική θύμιση ακριβώς! και η παραπομπή είναι ένα σιωπηλό σχόλιο, οπότε και τα δυο!Α!! Πολύ ωραία! the Campbell soup ε; άρα και στην street art υπάρχει αναφορά στην ίδια την τέχνη!
Με κάλυψες πλήρως.Ευχαριστώ πολύ!! ;)

 
Art Beat and the Universe. ◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates